KesäVirrat soi
12. – 15.7.2018

Esiintyjät

Apocalyptica

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin yhtyeisiin lukeutuva Apocalyptica julkaisi eeppisen debyyttialbuminsa ”Plays Metallica By Four Cellos”. Tämä instrumentaalinen, selloilla soitettu teos, muutti käsityksen metallimusiikin ulottuvuuksista pysyvästi. Samalla Apocalyptica loi aivan uuden musiikkigenren yhdistäen klassiselle musiikille ominaisen intrumentin, sellon, metalli- ja rockmusiikkiin. Tämä uniikki yhdistelmä on kantanut yhtyettä menestyksekkäät 20 vuotta.

Yhtye sai alkunsa vuonna 1993 neljän Sibelius-Akatemiassa opiskelevan sellistikaveruksen halutessa kokeilla, mihin kaikkeen sello instrumenttina taipuu. Metallican hiteillä aloittanut yhtye sävelsi jo toiselle albumilleen myös omia kappaleitaan, ja onkin sittemmin keskittynyt omaan tuotantoon. Yhtyeeseen kuuluu tänä päivänä myös rumpali Mikko Saari, ja laulusolisteina on vuosien varrella kuultu mm. Ville Valoa, Lauri Ylöstä, Slipknotin Corey Tayloria, ja Rammsteinin Till Lindemannia.

Vuonna 2017 yhtye tekee albumin kunniaksi spesiaalin juhlakiertueen, joka tullaan näkemään myös Suomessa. ”Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos”-kiertue juhlistaa Apocalyptican yli kaksikymmenvuotista menestyksekästä uraa palaamalla yhtyeen syntyhetkille kyseisen albumin pariin. Apocalyptica soittaa tällä konseptikiertueella kokonaisuudessaan todelliseksi klassikoksi muodostuneen debyyttialbuminsa neljällä sellolla, sekä muita Metallica-versioita, joita yhtye on levyttänyt vuosien varrella.

Club For Five

Suomen parhaimmistoon kuuluva a cappella -lauluyhtye Club For Five tunnetaan energisistä esiintymisistään sekä innovatiivisesta lähestymistavastaan laulamiseen. Yhtye rikkoo toisinaan mielikuvia siitä, mitä kaikkea ihmisäänellä voikaan tehdä. ‘Clubin’ musiikilliset juuret ovat skandinaavisessa musiikkitraditiossa, mutta yhtyeen viiden laulajan – Maija Sariola, Susanna Lukkarinen, Jouni Kannisto, Juha Viitala ja Tuukka Haapaniemi – esittämä värikäs ja energinen musiikki sisältää vahvoja vaikutteita mm. jazzista ja pop-musiikista. Ulkomailla esiintyessään yhtyeen ohjelmisto on useimmiten pääosin englanninkielistä, mutta konserteissa kuullaan aina myös suomalaisia sävyjä ja suomenkielistä musiikkia – laulaapa yhtye toisinaan jopa kiinaksi, venäjäksi ja saamen kielelläkin.

Nykyisin Warner Music –levy-yhtiölle sainannut yhtye on julkaissut 9 studioalbumia, joista 6 on ylittänyt kultalevyrajan. Club For Five on tunnettu korkeatasoisesta studiotyöstään ja bändin albumit ovatkin olleet ehdolla lukuisissa Contemporary A Cappella Recording Awards (CARA) – gaalan palkintokategorioissa. Yhtyeen viimeisimmät julkaisut ‘Joulun Parhaat’ ja ‘Kaikki Parhaat – Best Of 2003-2016’ ovat ehdolla jopa viidessä eri kategoriassa tämän vuoden CARA-gaalassa.

Club For Five on ryhmä, joka rakastaa laulaa niin klassista kuin heviäkin saaden jokaisen esittämänsä laulun kuulostamaan luontevalta ja omaleimaiselta. Yhtye on mestari yhdistelemään eri musiikin tyylilajeja. Esimerkiksi tyylikäs jazz-harmonia muuntuu silmänräpäyksessä luontevasti nykypäivän pop-musiikiksi. Vaivaton instrumentaalinen äänenkäyttö liikkuu sähkökitarasooloista klarinettisektioon ja rumpusetistä slap-bassoon. Yleisö rakastaa Club For Fiven kameleonttimaista ja notkeaa laulua ja musikaalisuutta sekä kykyä vaihtaa yhtäkkiä suuntaa pitäen show’n kuitenkin mielenkiintoisena ja luontevana. Yhtye on tunnettu myös virtuoosimaisesta tavastaan improvisoida lauluja yleisön antamista aiheista tehden sen jopa yleisön päättämässä tyylilajissa.

Club For Five on tehnyt lukuisia yhteistyöprojekteja myös eri orkesterien kanssa. Pitkäaikaisin yhteistyökumppani on UMO Jazz Orchestra, jonka kanssa on laulettu niin Toivo Kärjen ja Unto Monosen tangoja kuin Glenn Millerin jazz-klassikkojakin.

Sampo Haapaniemi

Helsinkiläinen baritoni Sampo Haapaniemi valmistui joulukuussa 2015 Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperaluokalta erinomaisin arvosanoin. Hänen lauluopettajinaan Sibelius-Akatemiassa olivat Hannu Niemelä, Timo Honkonen ja Jorma Elorinne. Lukuvuoden 2012-2013 Haapaniemi oli vaihdossa Saksassa Hannoverin musiikkiyliopistossa, jossa häntä opetti Marina Sandel. Haapaniemi on myös osallistunut mm. Peter Bernen ja Soile Isokosken mestarikursseille.

Haapaniemi on toiminut solistina useissa oratorioissa, passioissa ja uuden musiikin teoksissa monien orkesterien ja kuorojen kanssa, (mm. Radion Sinfoniaorkesteri, Helsingin Barokkiorkesteri, Suomalainen Barokkiorkesteri, Kuninkaantien muusikot, Ylioppilaskunnan laulajat, Lauluyhtye Talla ja Helsingin kamarikuoro) sekä työskennellyt useiden kapellimestarien johdolla (mm. Hannu Lintu, Sakari Oramo, Markus Lehtinen, Dalia Stasevska ja Ville Matvejeff).

Sampo Haapaniemen oopperarooleihin kuuluvat mm. W. A. Mozartin oopperoista Papageno (Taikahuilu), Masetto (Don Giovanni) ja Don Alfonso (Così fan tutte). Haapaniemi on myös kantaesittänyt kolme roolia: Kalevi Ahon Frida y Diego- oopperan Lev Trotskin, Ilkka von Boehmin Elääkö Stalin- oopperan Kirilovin sekä Antti Auvisen Autuus- kamarioopperan Arndtin.

Olga Heikkilä

Lyyrinen sopraano Olga Heikkilä (s. 1984) on saanut monipuolisen koulutuksensa Helsingin Konservatoriosta (2008), Sibelius-Akatemiasta (2015) ja Tanskan Kuninkaallisesta Ooppera-akatemiasta (2013). Palkinnot Kangasniemen (2009) ja Lappeenrannan (2010) laulukilpailuissa nostivat hänet suomalaisen konserttiyleisön tietoisuuteen. Heikkilä on täydentänyt opintojaan mm. Kiri Te Kanawan, Teresa Berganzan ja Sarah Connollyn mestarikursseilla. Vuodesta 2016 Heikkilä tekee taiteellista tutkimusta Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa. Solistitehtävät mm. Stuttgartin valtionoopperassa (2014), Belgian La Monnaiessa (2015) ja Tanskan kuninkaallisessa oopperassa (2015) ovat Heikkilän viimeaikaisia kansainvälisiä kiinnityksiä. Kesällä 2017 hän debytoi Berliinin valtionoopperassa. Erityistä kiitosta Heikkilä on saanut Mozartin ja Bel canto -roolien tulkinnoistaan.

Konserttilaulajana Heikkilä esiintyy säännöllisesti Euroopassa ja Suomessa kamariorkesterien ja -yhtyeiden kanssa mm. Michael Boderin, Rani Calderon ja Franck Ollun johdolla. Lisäksi Heikkilä on vierailut Yhdysvalloissa mm. East Tennessee Symphony Orchestran solistina. Hän tekee yhteistyötä aikamme säveltäjien mm. Hollannin kansallissäveltäjäksi valitun Willem Jethsin ja ranskalaisen Eric Tanguyn kanssa. Viimeaikaisista kansainvälisistä palkinnoista manittakoon erikoispalkinnot IVC ’s-Hertogenbosch (2014, Hollanti) ja Klaudia Taev (2013, Viro) laulukilpailuissa. Heikkilän taiteellista toimintaa ovat tukeneet mm. Suomen kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Pro Musica säätiö.

Petteri Iivonen

Petteri Iivonen on kiistatta yksi viime vuosien parhaista suomalaisista nuorista solisteista, jonka soittoa on ylistetty muun muassa virheettömän tekniikan (Il Gazzettino) sekä herkkyyden ja harkitun fraseerauksen (Helsingin Sanomat) ansiosta. Vuonna 2010 Iivonen tuli toiseksi kansainvälisessä Jean Sibelius -viulukilpailussa ollen kautta aikojen vain toinen kilpailussa menestynyt suomalainen. Hän on myös Kuopion valtakunnallisen viulukilpailun nuorin voittaja kautta sen historian.

Petteri Iivosen uran kohokohtia ovat olleet esiintymiset Israelin filharmonikkojen, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalzn, Royal Chamber Orchestra of Wallonian, New European Ensemblen ja Lithuanian National Symphony Orchestran kanssa. Hän on soittanut myös Unkarissa Pannon filharmonikkojen, Italiassa Orchestra Sinfonica del Friuli Venezia Giulian, Kazakstanissa Zhambyl State Philharmonicin ja Slovenian RTV sinfoniaorkesterin solistina ja lisäksi Suomessa Helsingin ja Turun kaupunginorkestereiden, Sinfonia Lahden sekä Oulu Sinfonian, Radion sinfoniaorkesterin, Suomalaisen Kamariorkesterin sekä Tapiola Sinfoniettan solistina.

Iivonen on esiintynyt myös Museé du Louvressa Pariisissa, Walt Disney Concert Hallissa, Helsingin Musiikkitalossa, Palacio de Festivales de Cantabriassa Espanjassa, Lahden Sibeliustalossa ja Kodaly Centerissä Unkarissa. Kapellimestareista Iivonen on tehnyt yhteistyötä muun muassa Leif Segerstamin, Sakari Oramon, Jean-Jacques Kantorowin, John Storgårdsin, Hannu Linnun ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa. Vuonna 2010 Iivonen soitti Tshaikovskin Viulukonserton Zubin Mehtan johdolla Tel Avivin Mann Auditoriumissa.

Petteri Iivonen on tuttu näky myös muun muassa Naantalin ja Turun musiikkijuhlilla, ja hänen kamarimusiikkipartnereistaan mainittakoon Nobuko Imai, Elisabeth Leonskaja, Michel Lethiec, Clive Greensmith, Atar Arad, Frans Helmerson, Michaela Martin, Regis Pasquier, Paul Neubauer, Martin Beaver, Ralf Gothoni ja Ara Gregorian. Tämän lisäksi Iivonen on soittanut Michelangelo- ja Tokyo-kvartettien kanssa ja hän on Sibelius Piano Trion perustajajäsen.

Kamus-Kvartetti

Kamus perustettiin vuonna 2002 neljän Sibelius-Akatemian ensimmäisen vuoden opiskelijan toimesta ja opinnot aloitettiin Risto Fredrikssonin johdolla.

Kesällä 2003 Kamus tutustui Kuhmon kamarimusiikin mestarikurssilla belgialaiseen Danel-kvartettiin, minkä seurauksena alkoi intensiivinen työskentely kvartettisoiton haasteiden parissa. Yhteistyötä jatkettiin Danel-kvartetin kanssa vuosien 2003 ja 2004 ajan niin Kuhmossa, Belgiassa kuin Ranskassakin. Danel-kvartetin 1.viulistin suosituksesta Kamus sai vuonna 2004 tilaisuuden tavata irlantilaisen viulistin Hugh Maguiren. Onnistuneen koesoiton jälkeen avautuikin mahdollisuus konsertoida ja opiskella Maguiren johdolla Aldeburghin Britten-Pears Programin resindenssikvartettina talvina -04 ja -05. Samaan aikaan opinnot jatkuivat Suomessa, opettajina nyt myös Marko Ylönen, Petri Aarnio sekä Ilari Angervo.

Vuoden 2004 kalenteriin kuului myös kaksi kamarimusiikkikilpailua: Kuhmon kansainvälinen ja Savonlinnan kansallinen. Kilpailuista mukaantuomisiksi tuli Kuhmon 3. sija ja palkinto parhaasta tilausteoksen esityksestä, sekä Savonlinnan Erkki Melartin- kilpailun 1.sija ja palkinto parhaasta Melartinin teoksen esityksestä.

Aina Kamuksen syntyhetkistä saakka kvartetin toimintaan on kuulunut mahdollisimman aktiivinen ja monipuolinen konserttitoiminta. Kvartetin ohjelmistossa onkin tällä hetkellä jo yli 80 teosta. Kamus on esiintynyt laajalti Suomessa niin omin konsertein kuin festivaaleillakin, kuten Kuhmon kamarimusiikissa, Jousikvartetit Ritarihuoneella-sarjassa, Tuusulanjärven kamarimusiikissa ja Musica Novassa. Muualla Euroopassa konsertteja on ollut mm. Lontoossa, Pariisissa, Wienissä, Brysselissä ja Dublinissa. Kamus toimii myös Kuopion konservatorion nimikkokvartettina. Lisäksi Kamuskvartetti on tehnyt useita radionauhoituksia YLE:lle ja kantaesittänyt monia suomalaisten nykysäveltäjien teoksia. Kamuksen Seppo Pohjolan jousikvartetot sisältävä debyyttilevy ilmestyi vuonna 2011 saaden loistavan vastaanoton. Kvartetin toinen levy ”Different Voices” sisältäen Sibeliuksen, Tiensuun ja Kaipaisen kvartetot ilmestyi syksyllä 2015. ”Different Voices” -levyllä Kamus voitti Yleisradion vuoden 2015 parhaan klassisen musiikin levyn palkinnon.

Pohjola-pankin Taidesäätiö on ystävällisesti lainannut kvartetin jäsenille seuraavat soittimet: Terhi Paldaniukselle Ferdinandus Gagliano (1767) -viulu, Jukka Untamalalle Carlo Antonio Testore (1730) -viulu ja Jussi Tuhkaselle Joannes Florenus Guidantus (1737) -alttoviulu. Sellisti Petja Kainulainen soittaa Suomen Kulttuurirahaston lainaamalla Claude-Augustin Miremont (1883) -sellolla.

Hannu Kiiski

Hannu Kiiski (s.1956) opiskeli sellonsoittoa Tampereen Konservatoriassa Aarno Niemisen johdolla vuosina 1965-1971. Sen jälkeen hän jatkoi Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Erkki Raution oppilaana vuosina 1971-1975, ja solistisella osastolla Arto Noraksen oppilaana vuoteen 1979 asti. Lukuvuoden 1973-74 hän opiskeli vaihto-oppilaana Oliver Edelin johdolla Ann Arborissa Michiganin osavaltiossa USA:ssa.

Diplomitutkinnon Hannu Kiiski suoritti keväällä 1973, ja ensikonsertti oli vuonna 1981. Vuodesta 1995 lähtien hän on työskennellyt Sibelius-Akatemian sellonsoiton lehtorina. Kiiski on konsertoinut laajasti kotimaassa ja ulkomailla, sekä omin konsertein, että Trio Finnicon (Nachum Ehrlich, Risto Lauriala, Hannu Kiiski) että perustamansa Total Cello Ensemblen kanssa.

Naantalin Musiikkijuhlien taiteilijana Hannu Kiiski on toiminut vuodesta 2002 alkaen. Kesällä 2014 Hannu toteutti haaveensa järjestää synnyinkaupunkiinsa Virroille musiikkijuhlat. KesäVirratSoi-musiikkijuhla järjestetään tänä kesänä neljännen kerran, Kiiskin toimiessa taiteellisena johtajana.

Ruut Kiiski

Ruut Kiiski on valmistunut kapellimestariksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta, jossa hän on opiskellut professori B. Tommy Anderssonin ja Daniel Hardingin johdolla. Hän on aikaisemmin valmistunut Sibelius-Akatemiasta kirkkomuusikoksi ja kuoronjohtajaksi. Keväällä 2017 Ruut oli mukana Turun musiikkijuhlien Die Kalewainen in Pochjola -oopperaproduktiossa toimien Leif Segerstamin apulaiskapellimestarina. Oopperan parissa Ruut on työskennellyt myös mm. Läckö Slott Opera -festivaalilla Ruotsissa kesällä 2016 sekä Jyväskylän alueoopperan Don Giovanni produktiossa niin ikään vuonna 2016. Syksyllä 2015 hän johti Riikka Talvitien Aino Sibeliuksesta kertovan kamarioopperan Yksi siemen, yksi suru.

Ruut on konsertoinut mm. Jyväskylä Sinfonian, Helsinborgin sinfoniaorkesterin ja Wermlandin oopperan orkesterin kanssa. Monipuolisena muusikkona ja lauluinstrumentin kanssa pitkään työskennelleenä Ruut viihtyy parhaiten oopperamusiikin parissa, mutta hänen vahvuuksiinsa kuulu myös kiinnostus uuteen musiikkiin. Ruut innostuu yhteistyöstä ja dialogista säveltäjien kanssa ja on uransa aikana ehtinyt kantaesittää teoksia monilta pohjoismaalaisilta säveltäjiltä, joista mainittakoon Riikka Talvitie ja Petter Ekman.

Kari Kriikku

Klarinetisti Kari Kriikku on luonut kansainvälistä uraa solistina ja kamarimuusikkona. Hän on opiskellut muun muassa Sibelius-Akatemiassa ja suorittanut diplomitutkinnon 1983. Vuosina 1994–1999 Kriikku toimi Uudenkaupungin Crusell-viikkojen taiteellisena johtajana, ja vuodesta 1998 alkaen hän on ollut Avanti! -kamariorkesterin taiteellinen johtaja.

Kriikku on tehnyt pitkään yhteistyötä säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt useita heidän teoksiaan. Säveltäjistä mainittakoon Vinko Globokar, Kimmo Hakola, Eero Hämeenniemi, Jouni Kaipainen, Olli Koskelin, Magnus Lindberg, Usko Meriläinen, Uljas Pulkkis, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen, Paweł Szymański ja Jukka Tiensuu. Tiensuun klarinettikonserttoa Puro Kriikku on esittänyt yli 30 kertaa, ja Tiensuun klarinettikonserton Missa hän kantaesitti lokakuussa 2007.

Kari Kriikku on soittanut lukuisten sinfoniaorkestereiden solistina. Tutuiksi ovat tulleet London Sinfonietta, NHK:n orkesteri Tokiossa, BBC:n ja Toronton sinfoniaorkesterit, Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri sekä Los Angelesin filharmonikot. Kamarimusiikkia Kriikku on esittänyt Natalja Gutmanin, Aleksei Ljubimovin, Juri Bašmetin sekä Arditti-, Avanti!-, Borodin-, Sibelius- ja Uusi Helsinki -kvartetin kanssa. Myös Kuhmon Kamarimusiikissa hän on vieraillut säännöllisesti.

Niko Kumpuvaara

Niko Kumpuvaara kuuluu sukupolvensa merkittävimpiin suomalaisiin harmonikansoittajiin. Hän on työskennellyt Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2008-2012.

Syksyllä 2009 Kumpuvaara nimitettiin harmonikansoiton vierailevaksi professoriksi Grazin musiikkikorkeakouluun Itävaltaan. Tällä hetkellä hän työskentelee neljättä vuottaan harmonikkafestivaalin Sata-Häme Soi taiteellisena johtajana. Hänen tärkeimpiä kilpailumenestyksiään ovat 1. palkinto maailman merkittävimpänä pidetyssä Klingenthalin kansainvälisessä harmonikkakilpailussa 2005 sekä 3. palkinto maailman suurimmassa nykymusiikkikilpailussa (Gaudeamus Interpreters Competition) kaikille instrumenteille 2007. Hänen työnsä muusikkona risteilee nykymusiikin ja improvisoidun rytmimusiikin välillä. Kumpuvaaran viime aikojen aktiivisimpia kokoonpanoja ovat olleet Dallapé-orkesteri, Ice Loving Animals ja sarjakuvapiirrosta musiikkiin yhdistelevä Comics in Concert.

Teppo Lampela

Kontratenori Teppo Lampela opiskeli Sibelius-Akatemiassa Marjut Hannulan oppilaana ja valmistui laulumusiikin osastolta musiikin maisteriksi pääaineenaan laulu. Hän on täydentänyt osaamistaan useilla mestarikursseilla. Vuonna 2005 hän voitti Lohjan Tenori -kilpailun.

Teppo Lampela esiintyy kamari¬musiikki¬kokoon¬panoissa sekä konsertoi orkestereiden solistina kotimaassa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt muun muassa USAssa Washingtonissa, Skotlannin Aberdeenissa, Espanjan Sevillassa, Santiago de Compostelassa sekä Tallinnassa.

Viime vuosina hänen suurimpia töitään ovat olleet Juha T. Koskisen oopperan Madame de Sade kantaesitys, jossa hän lauloi kreivitär Saint-Fondin osan, Olmiron baritonirooli Carlo Agostino Badian (1672-1738) oopperassa Alvilda in Abo sekä Tolomeon rooli Suomen Kansallisoopperassa Händelin oopperassa Giulio Cesare in Egitto. Helsingin Juhlaviikoilla hän kantaesitti Pekka Jalkasen monologioopperan Dominus Krabbe.

Teppo Lampela toimii myös äänenmuodostajana Polyteknikkojen Kuorossa (PK) sekä Helsingin Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajissa (KYL). Lisäksi hän on toiminut taiteellisena tuottajana lukuisilla kuorojen ja yhtyeiden äänitteillä.

Simo Mäkinen

Simo Mäkinen (s.1982) on valmistunut Sibelius-Akatemiasta Monica Groopin johdolla ja täydentänyt opintojaan Susanna Ekenin ja Enrico Facinin ohjauksessa. Mestarikursseista tärkeimpänä mainittakoon Académie du Festival d’Aix.

Mäkinen debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2010 Ilkka Kuusiston oopperassa Gabriel, tule takaisin! Muista rooleista tärkeimpinä mainittakoon Albert Herring (Kansallisooppera), Hassanin rooli (Pedrillo) Mozartin Ryästö Lakeurelta -oopperassa (Seinäjoen kaupunginteatteri), Don Ottavion rooli Mozartin Don Giovannissa, Jyväskylän oopperassa sekä Robert Kajanuksen ja Aarre Merikannon roolit Ilmajoen musiikkijuhlilla, J.Kuusiston Elämälle-oopperassa.

Kysyttynä konsertti-ja oratoriolaulajana Mäkinen on esiintynyt Radion Sinfoniaorkesterin, Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Jyväskylä Sinfonian, Oulu Sinfonian, Mikkelin kaupunginorkesterin, Oratorio-orkesterin ja Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) solistina.

Naantalin musiikkijuhlilta alkanut liedyhteistyö Ralf Gothónin kanssa vei Mäkisen esiintymään 2016 lokakuussa Etelä-Koreaan yhdessä korealaisen tähtisopraano Sunhae Imin kanssa. Liedin parissa viihtyvä Mäkinen työskentelee säännöllisesti myös Kristian Attilan ja Ilmo Rannan kanssa.

Kirkasääninen Mäkinen laulaa solistina mm. YL:n levyllä Lux Aurumque (2012), KYL:n levyllä Larin-Kyösti – Elämän kertoja (2013) sekä laajasti tunnustusta saaneella Berion Sinfonian levytyksellä (RSO & Hannu Lintu, Ondine, 2014). Kangasniemen laulukilpailussa Mäkinen saavutti kolmannen palkinnon vuonna 2008. Lisäksi hänelle on myönnetty Martti Talvela -säätiön apuraha ja Promusica-stipendi.

Marzi Nyman

Kitaristi Marzi Nyman on esimerkki siitä monenlaisesta ja raja-aitoja kumartamattomasta muusikkoudesta, joka on tuonut suomalaiseen rytmimusiikkiin uudenlaista elinvoimaa.
Musiikkiopiston kautta Nymanin matka jatkui lukion musiikkilinjalle ja sieltä Espoon pop-jazzopistoon sekä sen jälkeen Sibelius-Akatemian jazzosastolle. Näiden vuosien aikana saatujen ystävyyssuhteiden kautta Nyman kiinnitettiin Lenni-Kalle Taipale Trioon, Joonas Hytösen talkshow´n housebandiin sekä Nylon Beatiin. Sitten tulivat vuoroon UMOn ohjelmisto, saksofonisti Jouni Järvelä Group sekä XL-yhtye.

Vuonna 2003 Pori Jazz nosti Nymanin Vuoden taiteilijaksi. Jazzin saralla Nyman on sitten tehnyt yhteistyötä Anna-Mari Kähärän Orkesterin, rumpali Anssi Nykäsen, basisti Timo Hirvosen, rumpali Jussi Lehtosen sekä kitaristi ”Varre” Vartiaisen kanssa.

Tämä ”musiikin kameleontiksi” kutsuttu monitaituri on tehnyt paljon töitä myös televisioon ja elokuviin, johtanut orkesteria, tehnyt sävellyksiä mm. Vaasan kaupunginorkesterille ja Kaartin soittokunnalle sekä ehtinyt soittaa jo lähemmäs neljälläkymmenellä levyllä.

Mari Palo

 

Mari Palo on opiskellut laulua Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Sirkka Haaviston johdolla ja vuodesta 1996 Marjut Hannulan oppilaana Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla, jolta hän valmistui musiikin maisteriksi v.2008
.
Opintojen jälkeen hän on työskennellyt Hannulan lisäksi Tim Richardsin kanssa. Liedopintoja Palo on harjoittanut mm. Elisabeth Schwarzkopfin, Hartmut Höllin, Mitsuko Shirain ja Ilmo Rannan johdolla. Lappeenrannan laulukilpailussa 1999 Palo sai kolmannen palkinnon sekä Yleisradion erikoispalkinnon ja vuonna 2001 hän tuli toiseksi Merikanto – laulukilpailussa.

Mari Palo on konsertoinut useimpien suomalaisorkestereiden solistina mm. Esa-Pekka Salosen, Leif Segerstamin, Mikko Franckin ja Juha Kankaan johdolla. Kotimaan lisäksi Palo on konsertoinut Tanskassa, Ranskassa, Belgiassa, Japanissa, Unkarissa, Englannissa, Yhdysvalloissa sekä orkesterin solistina että liedlaulajana. Suomen Kansallisoopperassa Palo on vieraillut säännöllisesti vuodesta 1999.

Palo on vieraillut myös useissa suomalaisissa alueoopperoissa, pienemmissä oopperaseurueissa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Palo on vieraillut myös Den Norske Operassa Oslossa ja Leipzigin oopperassa.

Loppuvuodesta 2017 Palo vierailee Suomen Kansallisoopperassa Ovelan Ketun Kettuna ja Porin Oopperassa Sallisen Ratsumiehessä Annan roolissa. Oopperatöiden lisäksi Palo on erittäin kysytty esiintyjä monilla eri kamarimusiikkifestivaaleilla

Mari Palo on kantaesittänyt ja levyttänyt Aulis Sallisen teoksen Barabbas dialogeja, hän laulaa myös Helsingin kaupunginorkesterin levytyksellä Sallisen oopperasta Kuningas lähtee Ranskaan. Palo on tullut tutuksi myös Finlandia Recordsin julkaisemilla soololevyillä ”Illan varjoon himmeään” (2003) sekä ”Mari Palo” (2005).Mari Palo vierailee myös Vantaan Viihdeorkesterin joululevyllä ”Joulun Hohde” (2006 Ondine).

Tuorein levytys on juuri ilmestynyt Northern Attraction (2016), levyllä Palo laulaa Jukka Harjun säveltämän laulusarjan Pohjoiset vedet.

 

Total KesäVirrat Cello Ensemble

 

TKVCE on varta vasten KesäVirratSoi-musiikkijuhlille huippusellisteistä koottu sellosekstetti. Siinä soittavat mm. Total Cello Ensemblen perustaja ja johtaja Hannu Kiiski, Berliinin Filharmonikkojen 1. soolosellisti Ludwig Quandt, Marko Ylönen ja Sirja Nironen.